7 Temmuz 2014 Pazartesi

Egzersiz ve Beslenmede Genetik Yapının Önemi

Genlerimiz bize spor şeklimizi söyleyecek
Her geçen gün metabolizmamızı kontrol eden genler, bu genlerin işleyişleri  hakkında yeni bilgiler elde ediyoruz. Bu bilgiler bizlerde sadece hastalıklara değil, günlük hayatımıza da etki eden mirasımızdır, ve bu miras bizleri şekillendiren birimlerimizdir. Yani herhangi bir olay karşısındaki davranışlarımız, yediklerinime verdiğimiz cevaplar, çok hızlı kilo alıp- vermemiz veya herhangi bie sportif alanda başarılı olmamız gibi.
Genetik yapımıza göre bireysel beslenme programları artık uygulanabilmektedir.
Besinler ve besinlerin içindeki biyoaktif maddeler, ancak uygun koşullar altında kendilerinden beklenen etkiyi yapabilmektedirler. Eğer D vitamin metabolizmasında rol oynayan genlerimizde herhangi bir sorun varsa, uygun alınan dozlar yeterli olmayacak ve beklenen etkiyi gösteremeyecektir. Artık bu tarz sorunların bir kısmını saptayabiliyoruz, ve o kişilerde yeniden bir beslenme programı oluşturabiliyoruz.
Sportif faaliyetlerde genlerimizin kontrolünde
Günümüzde herhangi bir sportif faaliyete yatkın olan bireyler genetik analizler ile erken yaşlarda belirlenebilmekte ve bireylere genetik yapılarına göre antreman programları oluşturulmaktadır. Sporda başarının en önemli parametresi disiplinli çalışmak, ancak uygun şartlarda yapılan çalışmalar çok daha verimli olmaktadır. Böylece bireyler gelişimlerine yön verecek olan uygun çevresel şartları genetik yapıları ile birleştirerek daha etkili ve kısa sürede gelişimlerini tamamlamaktadırlar. Bireysel antreman programları aynı zamanda vücudun da gereksiz zorlanmalara maruz kalmadan gelişmesini sağlamaktadır.
Fitness salonlarında da uygulanabilir

Ülkemizde fitness salonları hızla gelişmekte. Bazı firmalar bu işleri çok daha ciddi ve bilimsel programlar ile yapmaktadırlar. Bu tarz salonlarda adaylara spora başlamadan once yapılabilecek olan ufak bir genetik analiz, nasıl bir çalışma programı uygulanacağı hakkında bilgi verebilmektedir. Bireylere aynı fitness programı uygulansa dahi gelişimleri farklı olacaktır, bu farklılıklar bu bireylerin genetik yapıları ve kendilerine uygulanan programa karşı gösterdikleri dirençtendir. Bu farklılıklar basit, 2-3 genetik parametreye bakılarak en azından yapılarına uygun programlara ulaşmaları konusunda bireylere yardımcı olabilir. Aynı zamanda uygulanacak olan genetik yapılarına gore beslenme programları ile hayat boyu sürdürecekleri sağlıklı yaşam programlarına dönüşebilir.

Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan
Marmara Üniversitesi, DHF, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi
Genigma Genetik Araştırma ve Proje Geliştirme Merkezi Akademik Danışmanı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder