7 Temmuz 2014 Pazartesi

Dünya Kupasına

2014 dünya kupası sadece bende değil birçok futbol severde heyecan yarattı. Şampiyonanın Brezilya da olmasından mıdır, veya giderek büyüyen futbol ekonomisinden midir bilinmez ama büyük heyecan kattığı kesin. Grup maçlarında ki yüksek gol ortalaması da başka zevk veren unsur, bi de vuvuzelanın yokluğu işitsel başka zevk unsuru.
İngiltere, İtalya gibi ülkeler daha gruplarda havlu attılar, Kostarika ise belki de bu turnuvanın sürprizini yaptı. Brezilya, Almanya bildiğiniz gibi, Hollanda ve Arjantin ise her zaman biz de varız diyorlar, zaten dördü de yoluna devam ediyor. Brezilya 2-3 takımla gelse en az ikisi zaten gruplardan çıkar ve yarı finale bile ulaşabilir.
Bu dünya kupasında benim gizli favorim, turnuva şampiyonluğu için değil ama güzel bir sürpriz yapması açısından Belçika idi, ki onlarda Arjantin'e elenerek kendilerini ispatladılar. Çok iyi bir jenerasyon yakalandığı inancındayım Belçika adına, ve yaş ortalamaları 25 civarı. Acaba bu bir proje sonucu mu idi, yoksa Galatasaray'ın 2000'li yıllarda yakaladığı gibi şans mıydı. Eğer bir proje sonucu ise yani sürdürebilir başarılar odaklı ise, çok sevindim çünkü 4-5 yıl değil çok uzun soluklu başarılar anlamına geliyor. Çünkü kendi ligleri hatırı sayılır bir lig değil, en azından bizim Lig'imizden çok daha aşağıdalar.
Gördük ki başaran başarıyor, sadece çok çalışmak yeterli olmuyor. Ben bu başarının altında bilimsel bir altyapı olduğu inancındayım, zaten yoksa 4-5 yıla bu kadar güzel başarı ve beklenti sağlayamayacaklar bizlere. Biz ise hala biz buna gitmeliydik, en az çeyrek finali görürdük, Avrupa değilde Asya seçmelerinde şöyle yapardık gibi züğürt avuntuları ile uğraşalım. Atı alan dünya kupasında.

Bazen belli durumlarda kabuk değiştirmek anlamlı olabiliyor. Yenilikleri kabullenmemek, halen 60-70'li yılların verilerini kullanmak, biz böyle yaptıkta başarı geldi söylemlerini bir yana bırakmak en doğrusu olacak. Yoksa 30-40 yıllık bir altyapı ve mantık ile biz kaç defa kupa kaldırmamız gerekirdi, sadece ulusal anlamda değil, takımlar seviyesinde de.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder