7 Temmuz 2014 Pazartesi

Doping genetik danışma ile önlenecek

Doping genetik danışma ile önlenecek

Doping halen sporun ve sporcunun önündeki en büyük tehdittir. Sorcu ahlakı ile uyuşmadığı gibi doping kullananlara, kulüplerine ve ülkelerine spor arenasında büyük imaj kaybı yaşatmaktadır.. Sporcuların aşırı beklentileri ve kazanma hırsı, gelecek kaygısı gibi psikolojik sorunlar sporcularda en büyük stress faktörünü oluşturmakta ve sporcularda baskı oluşturmaktadır.
World anti- doping agency (WADA) sporda kullanılan yasaklı maddelerin listesinı her dönem yenilemekte ve gerekşi uyarıları yapmaktadır. Ancak buna rağmen performans artırıcı yasaklı madde kullanımı halen devam etmektedir. Bu maddelere ek  olarak  son yıllarda gen doping kavramıda spor bilimcileri düşündürmektedir. Ancak bu performansı veya herhangi bir sportif faaliyeti artırıcı genleri sporculara aktarımı halen teknolojik olarak kolay olmamaktadır.

Genetik faktörlerin belirlenmesi önemli

Günümüzde bireylerdeki sportif faaliyetlere yatkınlık sağlayan genleri veya bu genlerdeki farklılıkları saptayabiliyoruz. Bu farklara gore de bireylere ne tarz spor veya herhangi bir sportif faaliyette ne tip bir rol üstlenebileceklerini, kişiye özgü antreman modelleri geliştirerek bireysel başarıların artırılmasını önerebiliyoruz. 2- 3 farklı parameter ile bireylerin ne tarz sportif alanlarda başarılı olabilecekleri ve uygun antreman ve beslenme takviyeleri ile bireysel başarının artması artık mümkün.

Uygun genetik yapı doping önleyecek

Bireyler kendilerine uygun olan sportif faaliyetlerinde ve kendilerine özel beslenme ve antreman programları ile istenen başarıları yakalamaları daha kolay. Böylece doping kullanımı veya vücudun aşırı zorlanması ile meydana gelebilecek ani sporcu ölümleri gibi istenmeyen olaylarında önüne geçilecek. Yurt dışında uzun zamandır uygulanan bu system artık ülkemizde de uygulanabilir. Hatta bazı parametreler veya detaylı test panellerinde biz birçok merkezden daha ileri bir konumdayız. Şuanda birçok merkez 1 veya 2 parametre bakarak bu r-tarz danışma veya yönlendirme yapıyor, biz ise bu temel testlerin yanında geniş panellerde 8  parametrelik bir test uygulayabiliyoruz.
Yapılan genetic danışma sadece yönlendirme amaçlı
Sporcuarın genetic profilleri uzman tarafından değerlendirildikten sonar takım hocaları ile paylaşılarak  bireysel çalışma programları geliştirilebilir, bu da uzun vade de oldukça başarılı sporcuların yetiştirilmesine olanak sağlar.

Ülkemiz içinde önemli

Bu uygulamalar ülkemiz de alt yapı okullarında oldukça rahat uygulanabilir.  Elde edlen sonuçlara gore sporcuların gelişimleri çok daha üst seviyelere çıkarılabilir. Örneğin sprinter özellikli bir sporcunun maratoncu olması kişisel başarısını etkileyecektir.
Sporcu sağlık merkezleri ve sporcu yetiştirme okullarında genetik danışma bu açıdan önem kazanmaktadır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder